საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

საკონსერვო


საზოგადო სახელი: პამიდორი

სახეობის სახელწოდება: Solanum lycopersicum L.

ჯიშის სახელწოდება: საკონსერვო– Solanum lycopersicum ‘Sakonservo’

წარმოშოიბა: იმერეთის რეგიონი, ქუთაისი-ტყაჩირი. გავრცელებულია მე–2 და მე–3 ზონებში /აბაშის, მარტვილის, ლანჩხუთის, სამტრედიის, ჩხოროწყუს და სენაკის რაიონების დაბლობ ნაწილში და ქვემო იმერეთში/.

ჯიშის დახასიათება: საშუალო–საგვიანო ჯიშია. აღმოცენებიდან ნაყოფის მომწიფებამდე მცენარეს სჭირდება 125 დღე / პირველ კრეფამდე /.
ივითარებს ნორმალური ფორმის, საშუალო სიგრძის (60-70 სმ.) დეტერმინანტულ, ნახევრად გაშლილ, საშუალო დატოტვისა და შეფოთვლის ბუჩქს,ფოთოლი მუქი მწვანეა,საშუალო სიდიდის და დანაოჭების.ნაყოფი მობრტყო-მომრგვალოა, მტევნად შეკრებილი (2-5 ცალი) მოწითალო-ნარინჯისფერი, რბილობი წითელი ან მოწითალო ნარინჯისფერია, გლუვზედაპირიანი, მრავალბუდიანი, კარგი გემური თვისებებით და მშრალი ნივთიერების მაღალი შემცველიბით (5-6%). ნაყოფი გამოიყენება, როგორც სასალათედ, ასევე საკონსერვოდ. უხვმოსავლიანი ჯიშია.
გამოყვანილია ქუთაისის მებოსტნეობის სასელექციო საცდელ სადგურში ჰიბრიდიზაციისა და შემდეგ საუკეთესოების გამორჩევის გზით.

დღევანდელი მდგომარეობა: არ არსებობს დაზუსტებული ინფორმაცია.

წყაროები: : გ. კვაჭაძე მებოსტნეობა, თბილისი, 1965 წ.
ირ.მაჭავარიანი, ბოსტნეული და ბაღჩეული კულტურების მეთესლეობა, თბილისი, 1998 წ.

 

ბადრიჯანი

გოგრა

ისპანახი

კიტრი

კომბოსტო

ნესვი

ნიახური

ნიორი

ოხრახუში

პომიდორი

რეჰანი

საზამთრო

სტაფილო

წიწაკა

ჭარხალი

ხახვი