საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

მარნეულის მრავალბოლქვიანი ხახვი


საზოგადო სახელი: ხახვი

სახეობის სახელწოდება: Allium cepa L.

ჯიშის სახელწოდება: მარნეულის მრავალბოლქვიანი - Allium cepa ‘Marneulis Mravalbolkviani’

წარმოშობა: ქვემო ქართლის რეგიონი, მარნეული. გავრცელებულია ქვემო ქართლის რაიონების სარწყავ ზონაში, ძირითადად მარნეულსა და გარდაბანში.

ჯიშის დახასიათება: მარნეულის მრავალბოლქვიანი საგვიანო ჯიშია, ბოლქვის დასამწიფებლად მოითხოვს გრძელ და თბილ დღეებს. ამიტომ უკეთეს შედეგს იძლევა თბილ რაიონებში და ისიც შემოდგომა-ზამთარში თესვის დროს. ივითარებს მსხვილ, მრავალბოლქვიან, მეტწილად 3–4, ზოგჯერ 4–5-ბოლქვიან თავს. თითოეული ბოლქვი წაგრძელებული ოვალურია, გარეთა მშრალი ქერქლების ფერი ბაცი მოყვითალო-მოვარდისფროა, შიგნითა წვნიანი ქერქლები თეთრია. ძალიან ცხარეა, ხანგრძლივად შენახვისუნარიანია.
სოკოვანი დაავადებების მიმართ გამძლეა. ამ ჯიშის გაუმჯობესებასა და ელიტურ მეთესლეობას ეწეოდა მიწათმოქმედების სამეცნიერო-კვლევითი ინსტიტუტი.

დღევანდელი მდგომარეობა: არ არსებობს დაზუსტებული ინფორმაცია. შეიძლება დაცულია კერძო კოლექციაში, ან საზღვარგარეთის რომელიმე გენეტიკური რესურსების ბანკში.

წყაროები: : გ.ესიტაშვილი, ხახვის კულტურა საქართველოში, თბილისი, 1952 წ.
ირაკლი მაჭავარიანი, ბოსტნეული და ბაღჩეული კულტურების მეთესლეობა, თბილისი, 1998 წ.

 

ბადრიჯანი

გოგრა

ისპანახი

კიტრი

კომბოსტო

ნესვი

ნიახური

ნიორი

ოხრახუში

პომიდორი

რეჰანი

საზამთრო

სტაფილო

წიწაკა

ჭარხალი

ხახვი