კახური ბრტყელი ხახვი
საზოგადო სახელი: ხახვი
სახეობის სახელწოდება: Allium cepa L.
ჯიშის სახელწოდება: კახური ბრტყელი-Allium cepa ‘ Kakhuri Brtkeli’
წარმოშობა: კახეთის რეგიონი.დარაიონებულია 1961 წლიდან IX და XVI ზონებისათვის.
ჯიშის დახასიათება: ჯიში კახური ბრტყელი საადრეო ჯიშია. სავეგეტაციო პერიოდი აღმოცენებიდან ბოლქვის მომწიფებამდე 80-85 დღეა. ივითარებს მობრტყო ფორმის ბოლქვს, ბოლქვი შეიძლება იყოს ერთ-, ორ- ან მრავალბუდიანი, საშუალო სიმკვრივის. მისი გარეთა მშრალი ქერქლები მოვარდისფროა, ხოლო შიგნითა წვნიანი ქერქლები - იისფერი. ბოლქვი მშრალ ნივთიერებას შეიცავს 10,78%-მდე და 8,4%-მდე შაქარს. კახური ბრტყელის სასაქონლო მოსავლიანობაა 19–20 ტ/ჰა. თესლის მოსავალი - 3,8 ც/ჰა. 1000 მარცვლის მასა 3,6 გრ. მრავალბუდიანობა გავლენას ახდენს ჯიში შენახვისუნარიანობაზე. დაავადებებისა და მავნებლების მიმათ საკმაოდ გამძლეა. საქართველოში გავრცელებულ ჯიშებს შორის ყველაზე უფრო ტკბილი ხახვია, საუკეთესო გემო აქვს.
დღევანდელი მდგომარეობა: არ არსებობს დაზუსტებული ინფორმაცია. შეიძლება დაცულია კერძო კოლექციაში.
წყაროები: : გ.ესიტაშვილი, ხახვის კულტურა საქართველოში, თბილისი, 1952 წ..
ი.ფ. მაჭავარიანი, ზოგიერთი ბოსტნეულ–ბაღჩეული კულტურის აგროტეხნიკა და მეთესლეობა აღმოსავლეთ საქართველოს პირობებში, სადისერტაციო შრომა, თბილისი, 1970 წ.