საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ქართული, ანუ მესხური კომბოსტო


საზოგადო სახელი: თეთრთავიანი კომბოსტო

სახეობის სახელწოდება: Brassica oleracea L.

სახესხვაობის სახელწოდება: Brassica oleracea var. capitata L.

ჯიშის სახელწოდება: ქართული, ანუ მესხური კომბოსტო–Brassica oleracea ‘Kartuli’; Brassica oleracea ‘ Meskhuri Kombosto’

წარმოშობა: სამცხე–ჯავახეთი. მესხეთი. გავრცელებულია მესხეთის ზონაში 1947 წლიდან.

ჯიშის დახასიათება: ჯიში მესხური საგვიანო ჯიშია. ჩითილების დარგვიდან 125 დღის შემდეგ შემოდის. ირგვება გაზაფხულზე. თავი მრგვალია, მასა - 4,5-5,5 კგ. ფხვიერი. ფოთლების როზეტი დიდი აქვს (100-120 სმ.), ფოთლების ჰორიზონტალური განწყობით მჯდომარეა, ფართო, უკუკვერცხისებრი. გარეგანი მურკი ძლიერ მაღალია, სარწყავ პირობებში გამოირჩევა დიდი მოსავლიანობით - 85,0 ტ/ჰა. სიცხის ამტანია,გამძლეა აჩოყების მიმართ. საუკეთესოა სამწნილედ და ნედლი სახითაც.
„მესხური“ ძველისძველი, აბორიგენული ქართული ჯიშია.გამოყვანილია მესხეთში ხალხური სელექციის გზით.

დღევანდელი მდგომარეობა: არ არსებობს დაზუსტებული ინფორმაცია. შეიძლება ინახება კერძო კოლექციაში, ან საზღვარგარეთის რომელიმე გენეტიკური რესურსების ბანკში.

წყაროები: ვალერი სუხიშვილი, თეთრთავიანი კომბოსტოს სელექცია საქართველოში, თბილისი, 2010 წ;.
ირ. მაჭავარიანი, ბოსტნეული და ბაღჩეული კულტურების მეთესლეობა, თბილისი, 1998 წ.

 

ბადრიჯანი

გოგრა

ისპანახი

კიტრი

კომბოსტო

ნესვი

ნიახური

ნიორი

ოხრახუში

პომიდორი

რეჰანი

საზამთრო

სტაფილო

წიწაკა

ჭარხალი

ხახვი