საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

რაჭული


საზოგადო სახელი: ვაშლირაჭული ვაშლი სახეობის სახელწოდება: MalusdomesticaBorkh. ჯიშის სახელწოდება:Malus domestica'Rachuli Vashli' -რაჭული ვაშლი წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია, აღწერილიან. ხომიზურაშვილის მიერ.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე:ზომიერი   ზრდის. ხის ფორმა: ივითარებს მომრგვალო, მაღალი შენების ვარჯს ხშირი დატოტვით. ყვავილობის პერიოდი:საშუალო. ნაყოფის ფერი:  ძირითადი ფერი მომწვანო-მოყვითალო,  მთელ ზედაპირზე შეფერილია მუქწითლად, მორუხო ფერის კანქვეშა წერტილებით. ნაყოფის ფორმა: მობრტყო-მომრგვალო ფორმის. ნაყოფის ზომა: საშუალო , ან საშუალოზე პატარა. რბილობი:მოთეთროა,  მკვრივი,  წვნიანი. სიმწიფის  და მოხმარების პერიოდი:იკრიფება ოქტომბრის პირველ ნახევარში, მოხმარებითი სიმწიფე უდგება დეკემბრიდან, ინახება მაისამდე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა:სოკოვან დაავადებათა მიმართ კარგ გამძლეობას იჩენს. საგემოვნო თვისებები: მომჟავო–მოტკბო გემოსი.
დღევანდელი მდგომარეობა: გვხვდება ზემო იმერეთში,იშვიათად  საქართველოს სხვა კუთხეებში. დამატებითი  ინფორმაცია: ხასიათდება შენახვის კარგი უნარიანობით და ნაყოფის მდარე გემოთი. წყაროები:ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები, 1973,  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 3,  გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი,  გვ.214; საქართველოს ხილი( 1938) ტომი 1, გვ 46. გამომცემლობა „ტექნიკა და შრომა“.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი