საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

მუხურული წითელი


საზოგადო სახელი: ვაშლიმუხურული წითელი სახეობის სახელწოდება: Malusdomestica Borkh. ჯიშის სახელწოდება:Malus domestica'Mukhuruli Tsiteli' -მუხურული წითელი წარმოშობა:  ადგილობრივი წარმოშობის ვაშლის  ჯიშია, რომელიც გამოვლენილია და აღწერილია ტყიბულის მუნიციპალიტეტში.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი  ზრდის. ხის ფორმა:  ივითარებს განიერ-პირამიდულ ვარჯს. ყვავილობის პერიოდი: საშუალო , აპრილის ბოლო რიცხვებში. ნაყოფის ფერი:  ძირითადი ფერი მოყვითალოა, გარედან შეფერილია ვარდისფრად, მზის მხარეს - მუქ წითლად. ნაყოფის ფორმა: მომრგვალ-მობრტყო. ნაყოფის ზომა: საშუალო ზომის, საშუალო წონა135 – 145  გრამია. რბილობი:  თეთრი ფერის, წვნიანი. სიმწიფის  და მოხმარების პერიოდი: იკრიფება ოქტომბრის მეორე დეკადაში, და საწყობის პირობებში ინახება აპრილ-მაისამდე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა: სოკოვანი დაავადებების მიმართ კარგი გამძლეა. საგემოვნო თვისებები: მომჟავო-მოტკბო გემოსი, სასიამოვნო არომატით.
დღევანდელი მდგომარეობა: ერთეული ხეების სახით გვხდება ტყიბულის მაღალმთიან ზონაში. დამატებითი  ინფორმაცია:  მაღალმოსავლიანი ჯიშია, კარგი გემური თვისებებით. გამოირჩევა სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეობით. წყაროები:   ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები, (1973),   საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 3,  გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი,  გვ.184.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი