საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ზერტულა


საზოგადო სახელი: ვაშლი სახეობის სახელწოდება: Malusdomestica Borkh. ჯიშის სახელწოდება:Malus domestica'Zertula' -ზერტულა წარმოშობა:ადგილობრივი ჯიშია,  სავარაუდოდ  სოფელ ზერტიდან.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე:საშუალო ზრდის. ხის ფორმა: დაშვებული ფორმის, ხშირი დატოტვით. ყვავილობის პერიოდი:საშუალო. ნაყოფის ფერი:ძირითადი ფერი მოყვითალო-მწვანეა , მფარავი ფერი - წითელი,რომლითაც დაფარულია მთელი ნაყოფი. ნაყოფის ფორმა: მობრტყო-მომრგვალო. ნაყოფის ზომა: საშუალო, 120-140  გრამი. რბილობი:თეთრი, ფხვიერი, წვნიანი. სიმწიფის  და მოხმარების პერიოდი:ნაყოფი იკრიფება  ოქტომბრის  მეორე ნახევარში. ჩვეულებრივ, სარდაფში  ინახებააპრილამდე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა:სოკოვან დაავადებათა მიმართ გამძლეობა დამაკმაყოფილებელია. საგემოვნო თვისებები: საშუალო, მომჟავო გემოსი.
დღევანდელი მდგომარეობა: გვხდება მხოლოდ ერთეული ხეების სახით. დამატებითი  ინფორმაცია: დაბალი გემოთი და კარგი შენახვისუნარიანობით ხასიათდება. წყაროები:   ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები, (1973),  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 3,  გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი,  გვ. 110.  
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი