საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

წედისური


საზოგადო სახელი:ატამი სახეობის  სახელწოდება: Prunus persica (L.) Batsch ჯიშის სახელწოდება:Prunus persica 'Tsedisuri'  -  წედისური წარმოშობა:ადგილობრივი სელექციური ჯიშია, მიღებულია  ბესტავაშვილის  მიერ, 1935 წელს.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე:ძლიერი  ზრდის. ხის ფორმა:მომრგვალო,გადაშლილი ფორმის ვარჯით. ყვავილობის პერიოდი:საშუალო. ნაყოფის ფერი:ძირითადი ფერი - მოყვითალო.  ნახევარი გვერდი  - წითელი. ნაყოფის ფორმა: მრგვალი ფორმის, პროპორციულად განვითარე ბული.  ღარი ნაკლებად ემჩნევა. ნაყოფის ზომა:საშუალო-მსხვილი. მასა150-170 გრამი. რბილობი:თეთრი, კურკასთან წითლად შეფერილი, მკვრივი კონსისტენციის, წვნიანი, კურკა რბილობს არ სცილდება. სიმწიფისა და მოხმარების პერიოდი:მწიფდება და იკრიფება სექტემბრის დასაწყისში (შიდა  ქართლის პირობებში). დაავადებების მიმართ გამძლეობა: საშუალო. საგემოვნო თვისებები: არომატული, დასამახსოვრებელი.
დღევანდელი მდგომარეობა: გვხვდება ერთეული ხეების სახით. დამატებითი  ინფორმაცია:  გამოიყენება როგორც საკომპოტედ, ასევე ნედლად. წყაროები: ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები (1978),  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 4,  გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი,  გვ. 279.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი