საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

მარიამი


საზოგადო სახელი:ატამი სახეობის  სახელწოდება: Prunus persica (L.) Batsch ჯიშის სახელწოდება:Prunus persica 'Mariami'  -  მარიამი წარმოშობა:ადგილობრივი სელექციური ჯიშია, მიღებულია  ბესტავაშვილის  მიერ.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე:საშუალო  ზრდის. ხის ფორმა:შეკრული, მრგვალი. ყვავილობის პერიოდი:საშუალო. ნაყოფის ფერი:ძირითადი ფერი - ყვითელი.  მზის მხარეს წითელი შეფერვით. ნაყოფის ფორმა: მრგვალი,ღარი სუსტად ემჩნევა. ნაყოფის ზომა:საშუალო, საშუალო-მსხვილი,  მასა160-180 გრამი. რბილობი:ყვითელი, წვნიანი, კურკა რბილობს სცილდება სრულ სიმწიფეში. სიმწიფისა და მოხმარების პერიოდი:მწიფდება და იკრიფება აგვისტოს მეორე ნახევარში  (შიდა  ქართლის პირობებში). დაავადებების მიმართ გამძლეობა: საშუალო საგემოვნო თვისებები: სასიამოვნო, ტკბილი,  არომატული.
დღევანდელი მდგომარეობა: გვხვდება საკოლექციო ნარგაობებში. დამატებითი  ინფორმაცია:  საგვიანო  სიმწიფის პერსპექტიული ჯიშია. წყაროები:   ვ. კვალიაშვილი  (2004 ),   ატმის სელექცია საქართველოში.  ს/მ მეცნიერებათა დოქტორის  დისერტაციის  ავტორეფერატი.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი