საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ავჭალის ალუბალი


საზოგადო სახელი: ალუბალი სახეობის სახელწოდება: Prunuscerasus L. ჯიშის სახელწოდება:Prunuscerasus  'Avchalis Alubali' -ავჭალის ალუბალი წარმოშობა:ქართული წარმოშობის ჯიშია,  გვხვდება ვეგეტატიურად ნამრავლი სახით, ამონაყრებით.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: საშუალო  ზრდის. ხის ფორმა:  განიერ-პირამიდული. მეჩხერად დატოტვილი, ყვავილობის პერიოდი:საშუალო  (შიდა ქართლის პირობებში აპრილის Iდეკადა). ნაყოფის ფერი:მუქი წითელი, კანი - თხელი. ნაყოფის ფორმა: მომრგვალო ფორმის. ნაყოფის ზომა:მსხვილი. რბილობი:ნაზი, წვნიანი, კურკა საშუალო ზომის, მომრგვალო. რბილობს არ სცილდება. სიმწიფის  და მოხმარების პერიოდი:ივლისის პირველ ნახევარში.ნაყოფების მომწიფება ერთდროული. დაავადებების მიმართ გამძლეობა: საშუალო. საგემოვნო თვისებები: საშუალო.
დღევანდელი მდგომარეობა: იშვიათად გვხვდება საკარმიდამო ნაკვეთებში დამატებითი  ინფორმაცია: გარემო პირობებისადმი ნაკლებად მომთხოვნია; მოიხმარება ნედლად, ასევე კომპოტად და მურაბად გადასამუშავებლად. წყაროები:ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები (1978),  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 4,  გამომცემლობა 'მეცნიერება', თბილისი,  გვ.137; ვ. კვალიაშვილი   და სხვები (2001),საქართველოს ხილი,  გამომცემლობა 'GTS', თბილისი,  გვ.65  
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი