საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

დამასხი


საზოგადოსახელი:ქლიავი სახეობის სახელწოდება:Prunus domestica L.  ჯიშის სახელწოდება:Prunus domestica 'Damaskhi'დამასხი წარმოშობა: ადგილობრივი ჯიშია.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდის. ხის ფორმა: განიერი, ხშირი განტოტვით. ყვავილობის პერიოდი: საშუალო ნაყოფის ფერი: მუქი მოლურჯო-მოშავო. დაფარულია სქელი, მოწითალო-მოთეთრო ფიფქით. ნაყოფის ფორმა: ქოთნისებური. ნაყოფის ზომა: საშუალო ზომის. რბილობი:  ყვითელი, ტკბილი, წვნიანი. კურკა - მოგრძო ფორმის, თავისუფალი. სიმწიფის პერიოდი და მოხმარების პერიოდი:სიმწიფე იწყება აგვისტოს მეორე ნახევრიდან და გრძელდება აგვისტოს  ბოლომდე. დაავადებების მიმართ გამძლეობა:საშუალო. საგემოვნო თვისებები: კარგი.
დღევანდელი მდგომარეობა: გავრცელებულია ქართლში. დამატებითი  ინფორმაცია: მსხმოიარობა უხვი, ყოველწლიური. გამოიყენება ჩირის, ხილფაფის, მურაბისა და ტყლაპის დასამზადებლად. წყაროები:ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები (1978),  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 4,  გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი,  გვ.74.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი