საქართველოს აგრარული ბიომრავალფეროვნება

მთავარი
/
პროექტის შესახებ
/
კონტაქტი
 / 

ENG

ალუჩა


საზოგადოსახელი: ალუჩა სახეობის სახელწოდება:Prunus vachuschtii Bregadze წარმოშობა:ალუჩას – P. Vachuschtii - ვახუშტი ეწოდა დიდი ქართველი მეცნიერის ვახუშტი ბაგრატიონის პატივსაცემად, რომელმაც ეს კრებადი ჯგუფი ჯერ კიდევ XVIII საუკუნის 40-იან წლებში დაყო: გარეულ ტყემლებად, კულტურულ ტყემლებად და ალუჩად. აერთიანებს სხვადასხვა კლონებს.
მოკლე აღწერა: ხის ზრდის სიძლიერე: ძლიერი ზრდისაა (10–12 მ). ხის ფორმა:  გადაშლილი  ფორმის ვარჯი. ყვავილობის პერიოდი:  საშუალო ან საშუალო–საადრეო ნაყოფის ფერი: კანი ნაზი, თხელი,ყვითელი–მომწვანო ფერის, თხელი ნაფიფქით. ნაყოფის ფორმა: კვერცხისებური ან მრგვალი, გამოკვეთილი ღარით ნაყოფის ზომა: მსხვილი. ნაყოფის საშუალო მასა26გრამი. რბილობი: საკმაოდ წვნიანი, მომწვანო-მოყვითალო ფერის. კურკა არ სცილდება რბილობს. სიმწიფის   და მოხმარების პერიოდი:  მწიფდება ივნისის ბოლოს ან  ივლისის დასაწყისში. დაავადებების მიმართ გამძლეობა: საშუალო საგემოვნო თვისებები:  მაღალი საგემოვნო   თვისებების.
დღევანდელი მდგომარეობა:   ძირითადად გავრცელებულია აღმოსავლეთ საქართველოს რაიონებში. ლაგოდეხის მუნიციპალიტეტში ფართოდ გვხვდება. წყაროები:   ნ. ხომიზურაშვილი  და სხვები (1978),  საქართველოს მეხილეობა,  ტომი 4,  გამომცემლობა "მეცნიერება", თბილისი,  გვ.49; ვ. კვალიაშვილი   და სხვები (2001),  საქართველოს ხილი,  გამომცემლობა "GTS", თბილისი,  გვ.44; საქართველოს ხილი. ტ.1. გამომცემლობა „ტექნიკა და შრომა“, თბილისი, 1938. გვ.104.
 

ალუბალი

ატამი

ბალი

ბროწეული

გარგარი

ვაშლი

ზღმარტლი

თხილი

კაკალი

მარწყვი

მაყვალი

მოცხარი

კომში

ლეღვი

მსხალი

ნუში

ჟოლო

ტყემალი

უნაბი

ქლიავი

შინდი

ხურტკმელი