კირჩხულა, იგივე კორჩხეულა
საზოგადო სახელი: ღომი
სახეობის სახელწოდება: Setaria italica (L.) P. Beauv.
სახესხვაობის სახელწოდება: Setaria italica var. clavata Decapr. & Kasparian
ჯიშის სახელწოდება: კირჩხულა, იგივე კორჩხეულა Setaria italica clavata ‘ Kirtchkhula’
წარმოშობა: ხალხური სელექციის ჯიშია, გავრცელებული იყო სამეგრელოში, გურიასა და იმერეთში.
ჯიშის დახასიათება: კირჩხულა ძლიერ საგვიანო ჯიშია, სავეგეტაციო პერიოდი საშუალოდ 145 დღეა. მცენარე საკმაოდ მაღალია, ღერო იზრდება 180-190სმ-მდე. თაველი მარტივი ფორმისაა, დაუტოტავი, კონუსური, წვეროსკენ მკვეთრად წაწვეტებული, სიგრძით 35სმ-მდე. ნაკვთულები გრძელია, ალაგ-ალაგ კლაკნილი ფორმისაა, სხედან მოკლე ყუნწზე. შებუსილია მოკლე მწვანე ჯაგრულათი. თაველი მოწითალო-ღია ყავისფერია, წონით 30გრ-მდე. მარცვლის გამოსავლიანობა დაბალია - 82-83%, მაგრამ სიმწიფისას მარცვლის ცვენადობა არ ახასიათებს, ძნელად ილეწება.
დღევანდელი მდგომარეობა:შესაძლებელია ინახებოდეს აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში და გერმანიაში, გატერსლებენის გენბანკში (IPK).
წყაროები: ი. ლომოური, მარცვლეული კულტურები, ნაწილი II, თბილისი, 1950 წ;
Н. И. Чхенкели, Культура Гоми В Грузии (Автореферат), Тбилиси, 1960г;
ი. მაისაია, მ. მოსულიშვილი, საქართველოს ფეტვნაირთა სარკვევი, თბილისი, 2003 წ.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“