საგარეჯოს წითელი
საზოგადო სახელი: სიმინდი
სახეობის სახელწოდება Zea mays L.
ქვესახეობის სახელწოდება: Zea mays subsp. aorista (Greb.) Golosk
ჯიშ-პოპულაციის სახელწოდება: საგარეჯოს წითელი Zea mays ’Sagarejos Tsiteli ’
წარმოშობა: ჯიშ-პოპულაცია გავრცელებული იყო საგარეჯოს რაიონის მთისწინეთის ზონაში, კერძოდ, სოფ.კოჭბაანის ზედა ზონაში.
ჯიშ-პოპულაციის დახასიათება: საგარეჯოს წითელი საშუალო-საგვიანო ვეგეტაციისაა. მცენარის სიმაღლეა 190-210სმ. ფოთლების რაოდენონა მცენარეზე 15-17. მიწისზედა მუხლების რაოდენობა 12-14. ბარტყობა არ ახასიათებს. ტაროს ფორმა კონუსურია. ტაროზე მწკრივების განლაგება რეგულარულია. ტაროზე 10-12 მწკრივია. ტაროს სიგრძე 16-18 სმ. მარცვლის ფერი მოშავო-მოწითალოა. შემდეგ რეგენერაციებში გამოვლინდა მუქი აგურისფერიც. მარცვლის კონსისტენცია სუსტი კბილა. 1000 მარცვლის მასა 460 გრამია ნაქუჩის ფერი ვარდისფერია.
დღევანდელი მდგომარეობა: ჯიშ-პოპულაცია დაცულია აგრარული უნივერსიტეტის მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში, აგრეთვე სვოლბორდის თესლის საცავში (SGSV). გავრცელების შესახებ დაზუსტებული ინფორმაცია არ არსებობს.
წყაროები: ჯიშ-პოპულაცია დახასიათებულია მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ბანკში.
ბალახები
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
ესპარცეტი
იონჯა
კოინდარი
სათითურა
თავთავიანი კულტურები
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
ახალციხის წითელი დოლის პური ხორბალი
ლაგოდეხის გრძელთავთავა ხორბალი
ქართლის თეთრი დოლის პური ხორბალი
ტრიტიკალე
ქერი
შვრია
ჭვავი
ხორბალი
პარკოსანი კულტურები
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
წვრილმარცვალა (სვანური) ცერცვი
ძაძა
ბარდა
ლობიო
მუხუდო
ოსპი
სოია
ცერცველა
ცერცვი
ძაძა
ტექნიკური კულტურები
არაქისი
თამბაქო
სამსუნი 959 (სოხუმის სამსუნი) თამბაქო
სანაპირო ტრაპიზონი 1867 თამბაქო
სელი
არაქისი
თამბაქო
სელი
ფეტვნაირი კულტურები
სიმინდი
ადგილობრივი თეთრი ნახევრადკბილა
ადგილობრივი ნახევრადკბილა ყვითელი
ყვითელი კბილა ,,ოქროს ლამაზურა“